GENEL EMİR
İlimizin Körfez Bölgesi olarak adlandırılan Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık İlçelerinde tarımsal üretim ağırlıklı olarak zeytine dayanmaktadır. Özellikle yağlık zeytin üretimi yapılan bu İlçelerimizde yaklaşık 11 milyon adet zeytin ağacı bulunmaktadır. Son yıllarda zeytinyağı üretim tesislerinin niteliklerinin yükselmesi ve toplanan zeytinin çok kısa sürede zeytinyağına dönüştürülmesi sayesinde üretilen yağın kalitesi ve nefaseti giderek yükselmiştir. Üretilen pek çok zeytinyağı ulusal ve uluslararası düzeyde ödül almaya hak kazanmıştır. Bölgede arazi kullanım şekli tamamına yakın ölçüde zeytinlik alanlardan oluşmaktadır.
Son dönemde Valiliğimize ulaşan bilgiler ve körfez ilçelerimizde yaptığımız incelemeler kapsamında, zeytinlik arazilerde otlatılan hayvanların zeytin ağaçlarına zarar verdiği, dallarında ve sürgünlerinde hasara yol açtığı şeklinde yakınmalarla karşılaşılmaktadır. Valiliğimiz tarafından bu konuda yapılan araştırma çerçevesinde, Kaymakamlıklardan ve üreticilerden alınan bilgilere göre şikayet konusu olan zeytin ağaçlarına zarar verilmesi hususunun özellikle Edremit, Havran ve Ayvalık İlçelerinde yoğunluk kazanmakta olduğu ve üreticilerin ekonomik olarak kayba uğramasına yol açtığı anlaşılmaktadır.
3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 14’üncü maddesi ile bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Yönetmeliğin 29’uncu maddesinde; “Zeytinliklere her çeşit hayvan sokulması, yerleşim sahaları hariç, zeytin sahalarına en az bir kilometre yakınlıkta koyun ve keçi ağılı yapılması yasaktır. Ancak çift sürme ve nakliyatta kullanılan hayvanlara ağızlık takılması şartıyla müsaade edilir.” hükmü yer almaktadır. Kanun ve Yönetmelikte yer alan hükme göre zeytinlik arazilerine hayvan sokulması ve bu alanlara en az bir kilometre yakınlıkta koyun ve keçi ağılı yapılması yasaklanmış durumdadır.
Vatandaşlarımızın güvenlik, huzur ve esenliğini sağlamak, temel hak ve hürriyetlerini korumak Devletimizin asli görev ve sorumluluklarındandır.
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9’uncu maddesinin (ç) fıkrasında; “Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve diğer mevzuatın verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler.” ,
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11’inci maddesinin (c) fıkrasında; “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir.
Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. madde hükmü uygulanır.”,
Anılan Kanunun 66’ncı maddesinde; “İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahallî mülkî amir tarafından Kabahatler Kanununun 32. maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır.”,
5326 sayılı Kabahatler Kanununun “Emre aykırı davranış” başlıklı 32’nci maddesinde; “Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir. ” şeklinde düzenlemeler bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen Kanun ve Yönetmelik hükümleri doğrultusunda, zeytin ağaçlarına verilen zararın önlenmesi ve üreticilerin mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla, İlimizin Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık İlçeleri sınırları içerisinde bulunan zeytinlik arazilere yılın tamamını kapsayacak şekilde her çeşit hayvan sokulması ve otlatılması yasaklanmıştır.
Bu yasağa aykırı hareket edenler hakkında, belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde yasal işlem yapılarak, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanacaktır. Bu konuda, sorumluluk alanlarına göre Jandarma Komutanlıkları ve Emniyet Müdürlükleri ile Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından denetim gerçekleştirilecek ve sonucundaki tespitler üzerine idari işlem yapılacaktır. Ayrıca 4081 sayılı Kanuna göre, Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları tarafından meydana gelen tarımsal zararın usulüne uygun olarak tespiti yapılacak ve buna ilişkin cezai işlem uygulanacaktır.
Yukarıda belirtilen bütün sorumlu kuruluşlar tarafından zeytin arazilerindeki hayvan zararlarının önlenmesi konusunda etkili olarak denetim yapılacak ve gerekli yaptırımlar ifa edilecektir.
Bu karar yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
İlanen tebliğ olunur.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Hasan ŞILDAK
Vali
Dağıtım:
Ayvalık Kaymakamlığına
Burhaniye Kaymakamlığına
Edremit Kaymakamlığına
Havran Kaymakamlığına
Gömeç Kaymakamlığına
Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğüne
Balıkesir İl Jandarma Komutanlığına
Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne